IPv6 GUA tilldelning

IPv6 utvecklades för att förenkla hur en nätverksenhet kan erhålla sin IPv6-konfiguration. Som standard annonserar en IPv6-aktiverad router sin IPv6-information. Detta möjliggör att en nätverksenhet dynamiskt kan skapa eller erhålla sin IPv6-konfiguration.

IPv6 GUA (Global Unicast Address) kan dynamiskt tilldelas genom användning av stateless och stateful tjänster, som visas i figuren.

Alla stateless och stateful baserade metoder i detta avsnitt använder ICMPv6 RA (Router Advertisement) meddelanden för att vägleda nätverksenheten om hur den ska skapa eller erhålla sin IPv6-konfiguration. Även om nätverksenheternas operativsystem tar hänsyn till förslagen från RA-meddelandet, är det slutliga beslutet ändå upp till enheten själv.

Flaggor i RA-meddelanden

Beslutet om hur en klient kommer att erhålla en IPv6 GUA beror på inställningarna inom RA-meddelandet. Ett ICMPv6 RA-meddelande inkluderar tre flaggor för att identifiera de dynamiska alternativen som finns tillgängliga för en nätverksenhet, enligt följande:

  • A– flagga – Detta är flaggan för Adressauto-konfiguration. Använd Stateless Address Autoconfiguration (SLAAC) för att skapa en IPv6 GUA.
  • O-flagga – Detta är flaggan för övrig konfiguration. Ytterligare information finns tillgänglig från en stateless DHCPv6-server.
  • M-flagga – Detta är flaggan för hanterad adresskonfiguration (Managed). Använd en stateful DHCPv6-server för att erhålla en IPv6 GUA.

Genom att använda olika kombinationer av A-, O- och M-flaggorna informerar RA-meddelanden värden om de dynamiska alternativ som finns tillgängliga.

Figuren illustrerar dessa tre metoder.