Kanalhantering

Trådlösa LAN-enheter har sändare och mottagare som är inställda på specifika frekvenser av radiovågor för att kommunicera i ett trådlöst nätverk. En vanlig praxis är att frekvenser tilldelas som intervall. Dessa intervall delas sedan upp i mindre intervall kallade kanaler.

Om efterfrågan på en specifik kanal är för hög är det troligt att den kanalen blir övermättad. Mättnad av det trådlösa mediet försämrar kvaliteten på kommunikationen. Genom åren har flera tekniker utvecklats för att förbättra trådlös kommunikation och lindra mättnad. Dessa tekniker mildrar kanalsmättnad genom att använda kanalerna på ett mer effektivt sätt.

DSS

Direct-Sequence Spread Spectrum (DSSS) – Detta är en moduleringsteknik designad för att sprida en signal över ett större frekvensband. Spread spectrum-tekniker utvecklades under krigstid för att göra det svårare för fiender att avlyssna eller störa en kommunikationssignal. DSSS gör detta genom att sprida signalen över ett bredare frekvensband vilket effektivt döljer signalens urskiljbara topp, som visas i figuren. En korrekt konfigurerad mottagare kan demodulera och åter konstruera den ursprungliga signalen. DSSS används av 802.11b-enheter för att undvika störningar från andra enheter som använder samma 2,4 GHz frekvens.

FHSS

Frequency-Hopping Spread Spectrum (FHSS) – Detta bygger på spread spectrum-metoder för att kommunicera. Det sänder radiosignaler genom att snabbt byta en bärarsignal mellan många frekvenskanaler. Med FHSS måste sändaren och mottagaren vara synkroniserade för att ”veta” vilken kanal de ska hoppa till. Denna kanalhoppingsprocess möjliggör en mer effektiv användning av kanalerna och minskar kanalkongestion. FHSS användes av den ursprungliga 802.11-standarden. Walkie-talkies och 900 MHz trådlösa telefoner använder också FHSS, och Bluetooth använder en variant av FHSS.

OFDM

Orthogonal Frequency-Division Multiplexing (OFDM) – Detta är en undergrupp av frekvensdelningsmultiplexering där en enda kanal använder flera delkanaler på angränsande frekvenser. Delkanalerna i ett OFDM-system är exakt ortogonala mot varandra, vilket gör att de kan överlappa utan att störa varandra. OFDM används av ett antal kommunikationssystem inklusive 802.11a/g/n/ac. Den nya 802.11ax använder en variant av OFDM som kallas Orthogonal Frequency-Division Multiaccess (OFDMA).

Kanalval

En bästa praxis för WLAN som kräver flera AP är att använda icke-överlappande kanaler. Till exempel opererar 802.11b/g/n-standarderna i spektrumet 2,4 GHz till 2,5 GHz. 2,4 GHz-bandet är uppdelat i flera kanaler. Varje kanal tilldelas 22 MHz bandbredd och separeras från nästa kanal med 5 MHz. 802.11b-standarden identifierar 11 kanaler för Nordamerika, som visas i figuren (13 i Europa och 14 i Japan).

Observera: Sök på internet efter 2,4 GHz kanaler för att lära dig mer om variationerna för olika länder.

Figuren visar 11 kanaler som är 22 MHz breda med 5 MHz mellan varje. Spektrumet är mellan 2,2 GHz och 2,5 GHz.

2,4 GHz kanalval i Europa

Några skillnader från USA kanalval:

  • I Europa används kanalerna 1 till 13 för 2,4 GHz WLAN.
  • Varje kanal har en bandbredd på 22 MHz och är separerad från nästa kanal med 5 MHz, precis som i USA.
  • De icke-överlappande kanalerna i Europa är kanalerna 1, 6, och 11, men även kanalerna 1, 5, 9, och 13 kan användas som icke-överlappande kanaler beroende på miljön och kraven.

2,4 GHz Överlappande Kanaler i Nordamerika

Interferens uppstår när en signal överlappar en kanal reserverad för en annan signal, vilket kan orsaka distorsion. Den bästa praxisen för 2,4 GHz WLAN som kräver flera AP är att använda icke-överlappande kanaler, även om de flesta moderna AP gör detta automatiskt. Om det finns tre angränsande AP, använd kanalerna 1, 6 och 11, som visas i figuren.

2,4 GHz Icke-Överlappande Kanaler för 802.11b/g/n

För 5 GHz-standarderna 802.11a/n/ac finns det 24 kanaler. 5 GHz-bandet är indelat i tre sektioner. Varje kanal är separerad från nästa kanal med 20 MHz. Figuren visar alla 24 Unlicensed National Information Infrastructure (U-NNI) 24 kanaler för 5 GHz-bandet. Även om det finns en liten överlappning vid de angränsande frekvenserna av varje kanal, stör inte kanalerna varandra. 5 GHz trådlös kan ge snabbare dataöverföring för trådlösa klienter i tättbefolkade trådlösa nätverk på grund av det stora antalet icke-överlappande trådlösa kanaler.

Observera: Sök på internet efter 5 GHz kanaler för att lära dig mer om variationerna för olika länder.

Figuren visar 8 kanaler som har 20 MHz mellan varje. Spektrumet är mellan 5150 MHz och 5350 MHz.

5 GHz Första Åtta Icke-Interfererande Kanaler

Precis som med 2,4 GHz WLAN, välj icke-interfererande kanaler när du konfigurerar flera 5 GHz AP som är angränsande till varandra, som visas i figuren.

Planera en WLAN-utbyggnad

Antalet användare som stöds av en WLAN beror på den geografiska layouten av anläggningen, inklusive antalet kroppar och enheter som kan få plats i ett utrymme, datahastigheterna användarna förväntar sig, användningen av icke-överlappande kanaler av flera AP i ett ESS, och sändningseffektinställningar.

När du planerar placeringen av AP är det ungefärliga cirkulära täckningsområdet viktigt (som visas i figuren), men det finns några ytterligare rekommendationer:

  • Om AP ska använda befintlig kabeldragning eller om det finns platser där AP
    inte kan placeras, markera dessa platser på kartan.
  • Notera alla potentiella störningskällor som kan inkludera mikrovågsugnar, trådlösa videokameror, lysrör, rörelsedetektorer eller någon annan enhet som använder 2,4 GHz-bandet.
  • Placera AP ovanför hinder.
  • Placera AP vertikalt nära taket i mitten av varje täckningsområde, om möjligt.
  • Placera AP där användare förväntas vara. Till exempel är konferensrum typiskt en bättre plats för AP än en korridor.
  • Om ett IEEE 802.11-nätverk har konfigurerats för blandat läge kan de trådlösa klienterna uppleva långsammare än normala hastigheter för att stödja de äldre trådlösa standarderna.

När du uppskattar det förväntade täckningsområdet för en AP, inser att detta värde varierar beroende på WLAN-standarden eller blandningen av standarder som är implementerade, naturen av anläggningen och sändningseffekten som AP är konfigurerad för. Konsultera alltid specifikationerna för AP när du planerar täckningsområden.